Czekolada dla zdrowia

Czekolada pochodzi z drzewa kakaowca. Drzewo jest rośliną, a więc czekolada jest sałatką.

Przecież nic złego w sałatkach nie ma. Chyba, że jest majonez 😉 Dobrze, koniec żartów. Wróćmy do tematu.

Mówiąc o czekoladzie, mam na myśli czekoladę zawierającą minimum 70% miazgi kakaowej, tłuszcz kakaowy i substancje słodzące. Oczywiście można mówić o czekoladzie mlecznej, jednak zawartość kakao na poziomie ok. 35%  nie czyni tego produktu wartościowym z punktu żywienia człowieka. Przyjmuję zatem, że jeśli czekolada, to tylko gorzka.

Czekolada zawiera flawonoidy, które chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi, obniżają ciśnienie krwi, podnoszą poziom cholesterolu HDL, zmniejszają insulinooporność i modulują mikrobiotę jelitową. Czekolada o zawartości 70-85% kakao zawiera w 1 g nawet 13 mikrogramów tryptofanu, hormonu szczęścia. Czekolada o zawartości powyżej 85% kakao zawiera ok. 3 mikrogramy trytofanu. Ten hormon reguluje ośrodek głodu i sytości, poprawia nastrój, sen oraz pamięć. Ciekawym składnikiem czekolady są także pentameryczne procyjanidyny, które działają antynowotworowo.

Czekolada dla lepszej wytrzymałości? Tak. Zawarte w czekoladzie flawonoidy pomagają zwiększyć produkcję tlenku azotu, a epikatechiny – rozszerzać naczynia krwionośne. Jedzona z umiarem może zwiększyć VO2max. Wypływa także pozytywnie na uzupełnianie glikogenu mięśniowego po wysiłku.

Czekolada to także źródło teobrominy (700 mg w 100 g). Ma ona działanie podobne do kofeiny (która też jest obecna w czekoladzie – 63 g w 100 g) – działa pobudzająco, ale dłużej. Ponadto obniża ciśnienie i działa przeciwzapalnie. Rozszerza także oskrzela, co jest istotne dla astmatyków.

Odchudzająca czekolada? Czekolada (gorzka!) ma niski indeks glikemiczny (IG=22) i poprawia metabolizm węglowodanów. Wysoka zawartość kakao powoduje zmniejszenie apetytu.

Choć niewątpliwe czekolada ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie (a także wygląd, bo na jakość skóry również pozytywnie wpływa). Jedzona z umiarem pozwala zachować dobre samopoczucie i poprawić parametry zdrowotne. Jest wysokokaloryczna, stąd nacisk na umiar. 100 g czekolady to ok. 600 kcal, głównie z tłuszczu. Wybieraj czekoladę z najmniejszą ilością dodatków. Z tłuszczem kakaowym, zamiast palmowym. Słodzoną cukrem lub naturalnymi słodzikami (dostępna jest np. słodzona innuliną, stewią, ksylitolem). Wybieraj mądrze i jedz z umiarem. Na zdrowie!

Czy wiesz, że pierwszymi producentami czekolady byli aptekarze?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.